top of page

Blog

Zoeken

‘Alle kunst ontstaat door zelfreflectie’ Filosoof Frank Meester

Betrap je jezelf er wel eens op dat je je heel snel persoonlijk aangevallen voelt ? Je herkent dit misschien wel ; iemand maakt een goedbedoelde opmerking en jij bent direct ‘op je tenen getrapt’. Dat is menselijk en het overkomt iedereen wel eens.

Hoe reageer je op feedback, advies, kritiek, of een opmerking die grappig bedoeld is? Dat heeft voor een stuk te maken met wat je in je kindertijd en je jeugd hebt ervaren. Werd je als kind bijvoorbeeld dikwijls uitgelachen, of misschien zelfs gepest, dan is de kans groter dat je je schaamt voor jezelf. Gewone opmerkingen vat je dan sneller op als een soort van afwijzing. Ook al bedoelt die persoon dat helemaal niet zo. Of je hebt het lastig om met anderen te praten over wat je overkomen is of hoe je je voelt ? Dan kan het zijn dat je merkt dat schrijven wonderlijk genoeg wel lukt en dat je daardoor plaats maakt in je overvolle hoofd.

We hebben dus allemaal onze gedragingen, overtuigingen, patronen en mechanismen om met de dingen om te gaan. En het goede nieuws is dat je daar aan kan werken. Bewust worden is de eerste stap. En als je je van iets bewust bent dat creëer je voor jezelf de ruimte om een keuze te maken. Dat kan een andere of nieuwe keuze zijn. En dat zijn kleine stapjes die je in beweging brengen en zorgen voor verandering en meer energie.

Hoe begin je daar nu aan ? De vakantie is een mooi moment om een schriftje te pakken en te beginnen schrijven. De afgelopen weken liep je hoofd misschien over van de stress. En dan helpt het mij in ieder geval om mijn gedachten en gevoelens op te schrijven. Dat brengt voor mij orde in de chaos, mijn gevoelens worden duidelijk, ik voel opluchting, er komt helderheid en rust. Joba van Schrijfmoed inspireerde mij om eind juni mijn schriftje, dat al 6 maanden in de schuif lag, terug boven te halen.

Inspiratie en schrijfcursussen vond ik oa. Bij Joba van Schrijfmoed, Sarah Timmermans, Joey Brown, Tristine Rainer,…Schrijfritueel :

· Creëer een plek waar je je veilig voelt en niet gestoord wordt. Zo voel je je ontspannen en rustig.

· Je kan een kaars aansteken als je begint met schrijven en ze uitblazen als je stopt.

· Schrijf 10 à 20 minuten zonder stoppen.

· Schrijf met je hand, zo vertraag je vanzelf en maak je een kleine beweging.

· Zet een rustig, inspirerend muziekje op.

· Leg je telefoon ver weg en het geluid af zodat die prikkels je niet kunnen afleiden.

Zit je vast en heb je hulp nodig ? Je kan bij mij snel terecht voor een gratis kennismakingsgesprek. Helemaal vrijblijvend ! Kijken of het klikt en ontdekken of mijn manier van begeleiden je aanspreekt.


Liesbeth

0484/67 26 41


21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page