Hoe ontstaat vermoeidheid en spanning? Als je meer doet dan wat je lichaam aankan, dan ontstaat er spanning en vermoeidheid. Je komt niet voldoende tot rust als je hoofd zich zorgen maakt over gebeurtenissen uit het verleden of de toekomst. Je lichaam geraakt de draad kwijt en weet niet meer wat het eerst moet doen… de activiteiten van vandaag uitvoeren of de problemen van gisteren en morgen aandacht geven. Je hoofd draait op volle toeren en je lichaam sleept zich voort, futloos en zwaar...
Hoe lossen we dat vaak op? Door een paar maanden uit de werkomgeving te stappen en rust te nemen (en dan begint alles van voor af aan). Door medicatie, alcohol, streng diëten, grommelen tegen de mensen in je omgeving, nog harder werken in de hoop dat de chaos daarmee opgelost wordt. En je daardoor gewoon slecht in je vel blijven voelen.
Wat is het gevolg? Dat je je schaamt dat je jezelf niet helemaal in de hand hebt? Dat je schuldgevoelens ervaart dat je niet de perfecte moeder of vader, echtgenoot of werknemer bent? Weet dat je gewoon last hebt van (de aardse) eeuwenoude conditionering die je klein houdt! Maar ondertussen maak je deel uit van de eerste generatie die hier mag uitstappen. Vermoeidheid en spanning zijn toegangspoorten naar zelfbevrijding. Want oude gewoontes kunnen wel hardnekkig lijken maar ze zeggen niets over wie je werkelijk bent en ze zijn eigenlijk een signaal dat je zaken anders mag doen. Je mag anders omgaan met jezelf, met je lichaam en met je omgeving… Liefdevoller, krachtiger en rustiger. Zo maakt de eeuwige innerlijke twijfel en strijd plaats voor wat je diep vanbinnen wilt.
De nieuwe visie is eigenlijk zo simpel als wat: Je leert echt rekening houden met wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te werken en zo innerlijke rust te vinden. Wil je meer energie, dan is het belangrijk om je lichaam te leren kennen en ervoor te gaan zorgen. Zo leer je van jezelf en je lichaam houden en écht rekening met jezelf houden. Iedereen krijgt uitdagingen in zijn leven en hoe je daarmee omgaat, bepaalt welke weg, methode of zienswijze je het best volgt.
Wat is het doel van meer lichaamsgericht te werken? De vrijheid vinden om voorbij je ‘probleem’ te stappen doordat je weer op je lichaam en zijn signalen durft vertrouwen. Oude veiligheden en zelfs verslavend gedrag kan je loslaten omdat je weet dat het je niets oplevert. Het gevoel van je vleugels uitslaan en blij zijn met wie je bent komen ervoor in de plaats.
1) De juiste voeding: Je lichaam houdt van eten en meer bepaald van vers en energetisch krachtig voedsel. Je lichaam ‘weet wat werkt’ en kan dat aangeven. De wijsheden van de Chinese Voedingsleer en bloedgroep-gericht-denken ondersteunen een volwaardig voedingsplan dat bij jou past. Zuivering, de optimale werking van ons lichaam, het afvoeren van afvalstoffen, … Het ombuigen van onze Westerse beperkte manier van kijken naar de behoeften van het lichaam zijn deel van de begeleiding.
2) Jezelf aanleren om op een ongedwongen natuurlijke manier te bewegen is heel bevrijdend voor je lichaam: Yoga, vrije expressie in dans, wandelen. Zo kom je uit je hoofd en meer in contact met de ‘fluister van je lichaam’. Je leert op je eigen tempo de stem van je lichaam in al haar nuances kennen. Zo ruim je vermoeidheid en onrust op en versterk je je lijf.
3) Behandelingen als Voetreflexologie, Deep Tissue Massage, Shiatsu brengen je gezondheid en energie weer in beweging. De therapeut raakt bepaalde punten in je lichaam aan op een zachte of stevige manier. Daardoor activeer je de ‘gewone werking en energieniveau van je lichaam’ en kan het lichaam blokkades, zwaarte of onopgeloste emoties en spanningen loslaten. Deze methodes kunnen zowel op zichzelf ingezet worden als dat ze andere methodes om je optimale gezondheid te vinden kunnen ondersteunen.
4) Als je jezelf niet begrijpt en net weet waarom je oude gewoontes niet doorbroken krijgt, kunnen Voedings- en Familie-opstellingen of systemisch coachen helderheid en de oplossing brengen. Ons lichaam wéét waar ons gedrag ontstaan is en hoe je heel onbewust zaken overnam van je familie, je cultuur of je opvoeding. Ook al ben je je niet bewust waarom je graag eet wat je eet, waarom je in relaties steeds gedoe hebt, waarom diëten niet lukt, waarom je je moeilijk kunt richten op wat goed voor je is. Toch vertelt je lichaam hier graag over. In deze sessie ontstaat er doorgaans heel veel mildheid voor je eigen situatie en komt ook de kracht vrij om de juiste stappen te zetten die ten diepste bij je passen, los van je familiesysteem.
5) Als je voor hypnose kiest, neem je een binnenweg op urenlange gesprekken omdat je gaat ervaren hoe je lichaam vanbinnen werkt. Zo krijg je ‘inzicht’ in waarom je op een drukke dag of bij emoties heel onbewust en vaak impulsief eet en snoept. (Het maakt niet uit dat het over kleine beetjes of een eetbui gaat want dat zegt niets over hoe lastig dit onbewuste gedrag voor je is.) Misschien brengt eten je wel tot rust… tot je beseft dat je wéér teveel at en dan is er weer onrust.
In hypnose ga je ervaren dat er een zee van ongekende rust te vinden is in de diepte van je lichaam. Je hoeft zelfs nooit ontspannen geweest te zijn om dat gevoel terug te halen. Vaak komt het besef dat niet alle problemen moeten opgelost zijn eer je in je dagelijks leven makkelijker tot rust mag komen. Via hypnose leert je lichaam wat écht loslaten is – je spieren ontspannen waardoor oud gedoe kan losgelaten worden: beperkende gedachten, fysieke spanning en gevoelens die onderhuids gelinkt zijn aan gebeurtenissen die voorbij zijn… Je hoofd en lichaam leren dat je je energetische rugzak kan leegmaken. Want om je goed te voelen moet je je jezelf eerst ‘leegmaken’ (innerlijke opkuis) (en plaats maken voor…)vooraleer je nieuwe, betere gewoontes of gevoelens kan aannemen.
In deze hypnosesessie wordt vaak ook aandacht gegeven aan de innerlijke strijd tussen ‘de regels van een dieet volgen’ en het ‘zo maar op impulsen eten’ zoals we hier in het Westen graag doen. Voorbij die strijd komen je natuurlijke lichamelijke reflexen weer boven… Je bent sneller voldaan en zal dan ook stoppen met eten, je hormonenbalans komt meer in evenwicht, je maag verkleint weer, … Klanten geven aan dat ze zelfs na één hypnosesessie rond voeding of rond stoppen met roken ‘veel gezonder en rustiger aan doen en duidelijk meer het gevoel hebben zichzelf te zijn’.
6) Contact maken met onderhuidse gevoelens: Ons hoofd heeft de neiging om ons lichaam te gaan beschermen voor gevoelens die als kind niet leuk waren. Bv niet mogen meedoen, niet begrepen worden, bang zijn om te falen, je alleen voelen, niet toereikend zijn. Je krijgt een innerlijke drang om te gaan eten, snoepen, drinken, piekeren, teveel praten, te veel werken, in plaats van na te gaan of deze gevoelens op jouw leeftijd en in je huidige leven nog terecht zijn. Natuurlijk ga je je slechter in je vel voelen en ga je nog meer geloven dat deze gevoelens waar zijn. Dit is de ellendige en dwingende cirkel van verslavend gedrag. Het goede nieuws is dat daar een oplossing voor is! Lichaamsgerichte sessies zijn toffe bevrijdende sessies om oude patronen te gaan opsporen en oplossen. Bewegen en ademhalen in contact met je gevoelens zijn belangrijke sleutels voor de bevrijding van die oude spanningen die je er via praten niet uit krijgt.
Moest je je bij het lezen van al deze lichaamsgerichte opties afvragen wat het meest geschikt is om jouw leven makkelijker te maken, neem dan zeker contact op.
Comentarios