top of page

Blog

Zoeken

De vicieuze cirkel van stress en pijn.

Bepaalde spieren in ons lichaam zijn veel gevoeliger voor stress. Bij langdurige stress en verhoogde stress-hormoon-spiegels verandert de structuur van de weefsels waardoor dit pijn kan veroorzaken in schouders, nek, rug,… De spieren verzuren, worden harder en kwetsbaarder. De pijn zelf is op zich ook een stressor. Nog meer stress en nog meer pijn. De vicieuze cirkel is er.


Aanraking via massage of voetreflex kan deze cirkel doorbreken. Is het stress-niveau heel hoog, dan is het een goed idee om ook op zoek te gaan naar de emoties, strenge overtuigingen, situaties… die je stress-systeem ‘aanzetten’.


Er zijn allerlei technieken voor stressreductie. Samen kunnen we op zoek gaan naar ontspanningstechnieken om je hoofd stil te krijgen, rust te vinden en te voelen wat je lijf eigenlijk wil duidelijk maken.


Want een overactieve orthosympaticus verlaagt je genezingsniveau en vermindert het herstel van weefsels. En je wil natuurlijk minder pijn! Je wil je ontspannen voelen, genezen en herstellen !

Welk effect heeft een massage op/in je lijf ?


Tijdens een massage gebeurt er vanalles met de verschillende hormoon-stofjes zoals histamine, oxytocine, endorfines, serotonine, cortisol en noradrenaline. Histamine gaat vooral de doorbloeding stimuleren maar ook ontstekingsremmend en pijndempend werken. Oxytocine of ‘het knuffelhormoon’ zorgt ervoor dat je stressniveau verlaagt en dat je je blij, tevreden en ontspannen voelt. De andere hormonen hebben ook invloed op pijn en bevorderen je ‘goed gevoel’ (vermindering van stress, spanning, angst en stemmingswisselingen). De verklaring hiervoor is dat door massage het parasympatische deel van je zenuwstelsel wordt geactiveerd. De afgifte van cortisol en noradrenaline wordt gedempt. Dit zijn de hormonen die vrijkomen bij stress en betrokken zijn bij de vecht- of vluchtreactie. Hier heeft je immuunsysteem zelfs baat bij en zo ontstaat er een grotere weerstand tegen ziekten. Door een massage stimuleer je ook de productie van endorfines en serotonine. Endorfine is jouw lichaamseigen pijnstiller. Serotonine is het gelukshormoon dat invloed heeft op je stemming, slaap, emoties, seksuele activiteit, eetlust en de verwerking van pijnprikkels.


Een rustige voetreflexhandeling kan je zenuwstelsel een duwtje geven om terug in balans te komen. Zo kan het evenwicht tussen orthosympaticus en parasympaticus hersteld worden. Een behandeling is zuiverend, stimuleert je organen en kan helpen om meer rust in je hoofd te krijgen en meer focus op je lichaam.


Tijdens een relax-massage kan je diep ontspannen door de aanraking enerzijds en de focus op je lichaam anderzijds. Je hartslag en ademhaling vertraagt.


Tijdens een deep-tissue behandeling worden vastzittende spieren heel stevig losgemaakt waardoor er terug meer beweging mogelijk is. De doorbloeding wordt gestimuleerd en de afvalstoffen worden afgevoerd. Je bouwt best even rust in zodat je spieren kunnen herstellen.


Na een behandeling is het belangrijk om extra water of kruidenthee te drinken om de afvalstoffen af te voeren en de spieren van vers vocht te voorzien.


Misschien voel je je niet goed maar weet je niet waarom. Of je vindt het moeilijk om te praten over wat je parten speelt ? Dan zijn er psycho-energetische methodes om te ontdekken welke negatieve emoties en gedachten jou onbewust energie kosten. Het is een zintuiglijke, zachte, eenvoudige manier om te ontdekken vanwaar de spanning in je lichaam komt. Een lichaamsgerichte benadering werkt door op lichamelijk, geestelijk en emotioneel niveau. Er ontstaat meer vertrouwen, herstel van fysieke balans, vergroting van je intuïtie, loslaten van angsten, helderheid in emoties,…


Bachbloesems kunnen het proces van persoonlijke transformatie ondersteunen.

Wil je graag een gratis kennismakingsgesprek ?

Boek online of bel 0484 67 26 41


Lies

60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page