top of page

Blog

Zoeken

Psoas-release-massage

Bijgewerkt op: 2 nov. 2022

Een gespannen Psoas-spier kan de oorzaak zijn van een aantal mechanische klachten van de rug, bekken en benen. Maar er zijn ook psycho-dynamische krachten bij betrokken. Er is een duidelijk connectie tussen Psoas-spanning en emoties zoals angst.


Het is dan ook de grootste reflex-spier bij Fight/Flight/Freeze-reacties. Ze is gevoelig voor het opslaan van mentale en emotionele spanningen en trauma. Als de Psoas niet terug kan ontspannen en herstellen na langdurige spanning of trauma, dan blijft ze chronisch gespannen.


Herken je dit en wil je spanning loslaten en je lichaamsbewustzijn vergroten ? Dan hoef je zelfs je hele verhaal niet tegen mij te vertellen. Ik luister naar de taal van je lichaam. Door gerichte aanraking dmv. massage kan ik je ondersteunen in het ontladen van opgeslagen spanning. De Psoas-release-massage is een uitgebreide massage waarin oa. spanningen in schouders, rug, nek en benen worden behandeld. Je zenuwstelsel wordt tot rust gebracht. Er wordt gewerkt met zachtere en diepere technieken en grepen uit de voetreflexologie. Ik gebruik jojobaolie met etherische oliën om het proces te ondersteunen. De massage kan heel wat teweeg brengen.


Ik pas deze massage daarom enkel toe bij cliënten die al minimum 1 of 2 behandelingen bij mij ervaren hebben. (deep-tissue of relaxatie-massage)


De beste manier om te weten wat het effect is van een psoas-release-massage is om het eens te ervaren. Bel me gerust als je iets wil vragen ! 0484/67 26 41 (Liesbeth Paeshuyse)Wat is die Psoas-spier nu eigenlijk ?


De Psoas bestaat uit de musculus psoas major en de musculus iliacus en zijn gedeeltelijk vergroeid. Samen noemen we ze de musculus ileopsoas. Het zijn lange, smalle spieren en ze liggen diep in het bekken.


Bovenaan hecht ze zich aan de lendenwervels en onderaan aan de kop van het dijbeen. Ze heeft verschillende functies in het heupgewricht ; het been optillen, de romp omhoog brengen vanuit een liggende houding, het been naar buiten draaien en het zijwaarts buigen van de wervelkolom. Ze speelt dus een belangrijk rol bij wandelen en lopen.


Klachten


Een gespannen Psoas-spier kan de oorzaak zijn van een aantal mechanische klachten zoals lage rugpijn, bewegingsbeperkingen in de onderrug, instabiliteit, holle rug, uitstralingspijn in de benen, geknelde ischiaszenuw, … Maar ook menstruatiepijn en andere pijnen in het bekkengebied, onvruchtbaarheid, nierproblemen,….


Mechanisch


Een gespannen Psoas trekt aan je lumbale wervels en trekt je rug hol. Hierdoor komt er ook spanning op de andere rugspieren. Dan is er dus spanning langs 2 kanten van je wervelkolom. Vergelijk het met de mast op een zeilschip. Hierdoor komt er meer spanning op je lumbale wervels en dit kan irritatie en pijn geven, degeneratie, hernia,…


Door een simpele oefening kan je testen of je Psoas gespannen is. En dan weten we onmiddellijk of de oorzaak van je probleem mogelijk te maken heeft met die diepliggende spier in je bekken. Het kan zijn dat het behandelen van je Psoas noodzakelijk is om een goed resultaat te krijgen in de behandeling van je (mechanische) bekkenproblemen.


Psycho-dynamisch


Maar er zijn ook psycho-dynamische krachten bij betrokken. Er is een duidelijk connectie tussen Psoas-spanning en emoties zoals angst. Via de meridianen is de Psoas verbonden met de nieren en energetisch gezien kan je de grote Psoas niet los zien van de nieren en je chi-energie. Maar ze is ook van grote invloed op de werking van de ingewanden. De Psoas reageert onmiddellijk bij gevaar en spanning door te verstrakken. Hierdoor wordt oa. een diepe buikademhaling bemoeilijkt. Ze is gevoelig voor het opslaan van mentale en emotionele spanningen en trauma. Het is onze grootste reflex-spier bij Fight/Flight/Freeze reacties. Als de Psoas niet terug kan ontspannen en herstellen na langdurige spanning of trauma, dan blijft ze chronisch gespannen en kunnen er allerlei klachten ontstaan.


Herken je dit en wil je spanning loslaten en je lichaamsbewustzijn vergroten ? Dan hoef je zelfs je hele verhaal niet tegen mij te vertellen. Ik luister naar de taal van je lichaam. Door gerichte aanraking dmv. massage kan ik je ondersteunen in het ontladen van opgeslagen spanning. De Psoas-release-massage is een uitgebreide massage waarin oa. spanningen in schouders, rug, nek en benen worden behandeld. Je zenuwstelsel wordt tot rust gebracht. Er wordt gewerkt met zachtere en diepere technieken en grepen uit de voetreflexologie. Ik gebruik jojobaolie met enkele zalige etherische oliën om het proces te ondersteunen. De massage kan heel wat teweeg brengen. Ik pas deze massage daarom enkel toe bij cliënten die al minimum 1 of 2 behandelingen bij mij ervaren hebben. (deep-tissue of relaxatie-massage)326 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page