top of page

Blog

Zoeken

Wat is verborgen stress ? En welk effect kan het hebben op je gezondheid ?

Enkele weken geleden las ik het boek van Gabor Maté ; ‘Wanneer je lichaam nee zegt’. Het was het laatste boek van de 4 die ik las in functie van mijn opleiding tot PresentChild-coach. Gabor ging onderzoeken of ervaringen uit je jeugd kunnen doorwerken in je gezondheid als je al volwassen bent. Kan je letterlijk doodgaan door eenzaamheid ? Is er een verband tussen de ziekte van Alzheimer en de mate waarin iemand zich emotioneel kan uiten ?

Dit boek bevestigde mijn manier van kijken naar ziekte en gezondheid en wat er allemaal bepalend is bij ziekte. Dat luisteren naar je hoofd ipv je intuïtie slecht is voor je gezondheid. En dat dingen als ‘geen nee kunnen zeggen’, en ‘onderdrukking van emoties’ wetenschappelijk bewezen, bijdragen in chronische ziekte. Net zoals de conditionering en onze emotionele copingstijl. Want dat is een mechanisme van onderdrukking en een oorzaak van stress. En dat je door je daar bewust van te worden en er verantwoordelijkheid voor te nemen, zelf de touwtjes in handen kan nemen.

Gabor Maté houdt in dit boek een confronterende spiegel voor. Hierdoor ga je inzien dat verborgen stress ongelooflijke negatieve effecten kan hebben op je gezondheid. Want als je geen ‘nee’ durft te zeggen tegen je door stress overgoten manier van leven, dan zal je lichaam het uiteindelijk voor jou doen.

Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en bevat heeft wat herkenbare voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en uit zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg. Vanuit die brede ervaring geeft Gabor een antwoord op vragen over de rol van de mind-bodyconnectie in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Een ‘eye-opener’ !


Liesbeth Paeshuyse

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page